banner

Lad elbil fra egnet ladeuttak

Bruker du vanlig stikkontakt til elbillading på en sikker måte, må du følge noen viktige retningslinjer. Du må for eksempel som hovedregel ha egen kurs til elbilladingen på max 10A, og kursen må ha jordfeilvern type B og overspenningsvern.

Du må passe på å avlaste vekten av "kladden" på ladekabelen. Når du har ladet ferdig må du alltid huske og trekke ut kabelen fra bilen før du tar ut støpselet fra stikkontakten. Du kan "nødlade" hos svigermor eller hos en venn selv om det ikke er lagt opp til dedikert elbillading. Det er imidlertid viktig å følge med på kontakten under lading da varmgang kan forekomme.

Vi anbefaler elbileiere å få montert en veggfast hjemmelader da hjemmeladere er sikrere. Utstyret består av en egen ladeboks som er fastmontert på veggen, samt en kontakt som er bygget for å tåle høy belastning over lengre tid. Hjemme i garasjen brukes vanligvis en fastmontert kabel som plugges i elbilen. Vi råder til å installere en hjemmeladeboks der du lader elbilen daglig. Det er enklere, sikrere og raskere enn å bruke vanlig stikkontakt. Dessuten trenger du ikke å ta spesielle forbehold under bruk, som du må dersom du lader i vanlig stikkontakt.

Se elbil.no

Les mer her: Råd og hjelp til elbilister